Pannenkoekenboerderij Wedde in het nieuws!

Onverwachte reünie Tijdens een excursie van de Stichting Monument & Materiaal in Wedde (Groningen), maakten de medewerkers kennis met de heer Ferrari, die de rondleiding op de bur...

Artikel

Onverwachte reünie

Tijdens een excursie van de Stichting Monument & Materiaal in Wedde (Groningen), maakten de medewerkers kennis met de heer Ferrari, die de rondleiding op de burcht van Wedde verzorgde. Tijdens de rondleiding kwam zijn persoonlijke interesse in historisch bouwmateriaal ter sprake. Daarom nodigde hij de deelnemers uit om een ander project in de buurt te bekijken. Het gaat hier om een oude boerderij, die verbouwd is tot pannenkoeken restaurant. De heer Ferrari toonde de toekomstige eetkamer, waar een oude bekende stond te wachten: Een zwart-marmeren schouw, die bij de stichting bekend stond als M11-06.

De schouw is afkomstig uit het pand aan de Hoge der A 9a in Groningen. Dit pand dateert in oorsprong uit de laat 16e eeuw. Hoge der A9 was, evenals een aantal andere panden op de kade, in de eerste eeuwen een bierbrouwerij vanwege het beschikbare verse rivierwater. De meeste panden hebben tegenwoordig lijstgevels, zo ook het pand op nummer 9. Deze gevels zijn pas in de vroeg 19e eeuw toegevoegd, toen trapgevels niet meer in de mode waren. De welgestelde burgers van Groningen lieten de gevels van hun panden verbouwen, om het aanzien van de familie en het representatieve karakter van het pand te benadrukken. Dit gebeurde op nummer 9 wellicht in opdracht van Copius Metting, die in 1808 de nieuwe eigenaar werd. In 1828 kocht de familie Mesdag het pand voor 17.000 gulden en bleef tot 1881 eigenaar.

De bovengenoemde schouw die met zijn neoklassieke stijl bij de eclectische periode hoort, dateert uit de laat 19e of vroeg 20e eeuw. Mogelijk is hij geplaatst toen het pand in 1881 werd gekocht door graanhandelaar Hendrik Helder. De voordeur van het pand, die nog aanwezig is, toont precies dezelfde stijlelementen als de schouw.

In 2011 wordt het hele pand gemoderniseerd. De schouw past niet meer bij het moderne interieur en wordt aan de stichting geschonken. Met zijn herplaatsing in de voormalige boerderij te Wedde in oktober 2015 komt de schouw opnieuw tot zijn recht. (bron: nieuwsbrief Monument en Materiaal)

De planvorming, begeleiding, toezicht en directievoering van de restauratie van de pannenkoekenboerderij in Wedde is door OVT architecten verzorgt.

Afbeeldingen

Klik op een afbeelding om het origineel te bekijken.

Geplaatst in Nieuws, Publicaties op 15 sep 2017