Project details Kerk, Nienhuisweg 1 Saaxumhuizen

Project in opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken

Omschrijving

De restauratie is uitgevoerd in 2011-2012 en bestond uit het herstellen van de toren en de kerk, alsmede het kerkmeubilair en de torenklok. Het werk had een uitsluitend conserverend karakter.

Aan de buiten- en binnengevel van de toren is plaatselijk voegwerk hersteld. De klokkenstoel is  geheel verwijderd, hersteld en teruggeplaatst Het uurwerkmechaniek is herzien zodat de wijzerplaten weer functioneren. Op de derde verdieping waren de vloerbalken zodanig ernstig aangetast dat ze compleet vervangen moesten worden. De balustrade van de torenomloop was door houtrot aangetast en geheel vervangen. Op de balustrade is een handleuning toegevoegd om een veiligere situatie te creeeren voor eventuele bezoekers.

In het interieur van de kerk was het stukadoorwerk op veel plaatsen zeer gebrekkig, dit is slechts ten dele vervangen. De later toegevoegde schrootjeslambrisering is daarbij verwijderd, de oude toestand met zwart geschilderd stukadoorwerk onder een panelenlambrisering is hersteld. Tijdens de werkzaamheden aan het stukadoorwerk zijn diverse bouwsporen teruggevonden. Hiervan is een rapport opgesteld.

De monumentaal waardevolle herenbanken, de preekstoel en het losse meubilair hebben te maken met achterstallig onderhoud. De onderdelen zijn onder toezicht van een meubelmaker met zorg verwijderd en gerestaureerd.

Het orgelbalkon was door zetting onderhevig aan verzakking, hetgeen een nadelige invloed had op het orgel. Door het plaatsen van een constructieve wand onder het orgelbalkon is gepoogd verdere verzakking tegen te gaan. Bovendien is de voorruimte daarmee aanzienlijk vergroot.


Detail informatie

Klant Stichting Oude Groninger Kerken
Externe link http://
Datum publicatie 20-03-2012
Tags  Kerken  Openbare gebouwen
Diensten Restauratieplannen , Architectuur , Bouwkundige uitwerking , Toezicht/ directievoering

Downloads

Afbeeldingen

Klik op een afbeelding om het origineel te bekijken.