Na meer dan een eeuw weer koperen kroonluchters (nu met led-lampjes) in Martinikerk in Groningen
De kroonluchters in de Martinikerk zijn – door Brink en Van Keulen uit Amsterdam – gemaakt met behulp van originele 17de-eeuwse mallen. Ze werden ook op traditionele wijze gegoten: in Brusselse aarde, een vettig soort zand.
De luchters, die elk ongeveer 450 kilo wegen, zijn vervolgens handmatig geslepen, geschuurd en gepolijst. Net zo lang tot elk onderdeel een briljante, goudgele glans had. In elke kroonluchter werden ongeveer 500 werkuren gestoken.
Geen kaarsen maar led-verlichting
In de kroonluchters zijn geen kaarsen geplaatst, maar nieuwe dimbare led-lampjes. Deze lampjes, die de kleur van kaarslicht benaderen, zijn voor de koninklijke paleizen ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst. Brink en Van Keulen heeft speciale toestemming gekregen deze verlichting ook in de Martinikerk te mogen gebruiken. De kroonluchters zijn in aanvulling op de huidige verlichting in de kerk gehangen; ter verfraaiing van de kerk derhalve.
Schenking gulle gever
Het was voor Stichting Martinikerk een langgekoesterde wens het monumentale gebouw weer te voorzien van koperen kroonluchters; de oude kroonluchters werden in 1910 vervangen door elektrische verlichting.
Een schenking maakte het mogelijk de kroonluchters aan te schaffen. Wie de gulle gever was, wordt woensdag 4 september bekendgemaakt in een besloten bijeenkomst ter gelegenheid van de officiële ingebruikname van de kroonluchters.
De nieuwe kroonluchters bewonderen
Vervolgens is de kerk van 20.00 tot 22.00 uur geopend voor iedereen die de nieuwe kroonluchters wil bewonderen. Bezoekers kunnen door het koor en het schip van de kerk wandelen en alles rustig bekijken, terwijl Leo van Doeselaar op de achtergrond op het orgel speelt.