Selecteer een pagina

Dankzij Gulle Gever Wordt Martinikerk Heel Dik Gepimpt

12 maart 2019 | Nieuws

Stichting Martinikerk Groningen meldt net op Facebook dat er dit jaar grote veranderingen worden gerealiseerd. “Door een schenking van een weldoener wordt de Stichting Martinikerk Groningen in staat gesteld om de kerk behoorlijk te verfraaien en aantrekkelijker te maken.”

Een van de opmerkelijkste ingrepen is de opening van de hoofdingang onder de Marinitoren. “Dat is nogal een ingrijpende verandering, omdat daar momenteel de toegang tot de Martinitoren wordt bewaakt door een tourniquet. Dit zal moeten verwijderd of verplaatst. Achter de grote toegangsdeuren zullen glazen deuren komen, zodat je straks van onder de toren de kerk in kunt kijken in de richting van het koor.”

Koperen kroonluchters voor Martinikerk

Daarnaast komen er weer grote koperen kroonluchters in de Martinikerk. “In 1910 zijn de oude kroonluchters verwijderd en vervangen door elektrische verlichting. Na de restauratie van 1962-1975 zijn de “sigarettenlampen” aangebracht. Die zijn tien jaar geleden vervangen door de huidige verlichting. Straks heeft de kerk weer klassieke kroonluchters, maar wel met de nieuwste led-lampjes.”

De derde verandering is dat de wand tussen het schip en het koor meer transparant wordt gemaakt. “Zo wordt het zicht op het prachtige koor wordt verbeterd.” Al met al behoorlijk ingrijpend, aldus de stichting. “Maar we zijn de gulle gever bijzonder dankbaar dat we op deze manier de Martinikerk nog aantrekkelijker kunnen maken.