Selecteer een pagina

Fout rechtgezet: oude tekst weer terug op Martinikerk

27 mei 2019 | Nieuws

'Gedenckt den armen in uw testamenten, want ghij en hebt geen betere renten.'

Deze tekst is sinds maandagmiddag weer te lezen boven de ingang van de Martinikerk in de Stad. Het is een tekst die eeuwenlang te lezen was boven de ingang van het zogenaamde ‘Boter- en Broodhuisje van de kerk.

Hemelrente

De tekst is geplaats als eerbetoon aan Groninger George Hooijer die maandag is gepromoveerd aan de Vu in Amsterdam op het begrip Hemelrente. Dat is de beloning in het hiernamaals voor liefdadige giften van de overledene voor de zorg aan armen zoals wezen, weduwen en ouderen.

Historie

Sinds de 15de eeuw werd in deze huisjes brood en boter uitgedeeld aan de armen. Die giften werden bekostigd uit erfenissen die aan de kerk werden nagelaten. In 1854 werden de huisjes afgebroken en in 1973 werden ze na de grote restauratie van de Martinikerk teruggeplaatst aan de zuidzijde van de Martinikerk vlak naast de kosterij.

Fout rechtgezet

Tegenwoordig zijn de gebouwtjes in gebruik als toilet- en garderoberuimte van de kerk. Maar de teksten die boven de ingang stonden zijn bij de restauratie niet weer teruggeplaatst. Die fout is nu dus rechtgezet.