Selecteer een pagina

Troosteloze Plaats Melkema wordt weer een levend monument

27 juni 2019 | Nieuws

Stutten tegen de muur. Grote hekken voor de boerderij om ongenode gasten te weren. Plaats Melkema in Huizinge biedt al heel lang een troosteloze aanblik.

De bekende historische horecaboerderij dreigde enkele jaren geleden in te storten door de aardbevingen. De NAM kocht daarop het pand en sluisde het weer door naar stichting Het Groninger Landschap.

Verdriet van de inwoners

Sindsdien gebeurde er niets. Tot verdriet van de inwoners van Huizinge die ‘hun’ Melkema elke week verder zagen verpauperen. Maar daar komt snel verandering in. Groninger Landschap gaat er nu werk van maken. Binnenkort wordt het voorhuis (tijdelijk) bewoond om verdere verpaupering te voorkomen.

Kerk

De schuur wordt tijdelijk ingericht als kerk, omdat de Janskerk in het dorp gerenoveerd gaat worden. Daardoor kunnen de Huizingers hun kerkdienst toch in het dorp houden. Ook komt er een expositieruimte voor kunstenaars. Daarnaast wil het Groninger Landschap in het gedeelte tussen schuren en voorhuis een permanente woning creëren.

Dertig jaar

Het monumentale voorhuis moet op den duur een museale functie krijgen. ‘We kopen zo tijd’, zegt woordvoerder Petra van der Meer van Stichting Het Groninger Landschap. ‘De boerderij is een monument en dat willen we graag behouden. Over dertig jaar kijken we hoe het staat met de grond en de bevingen. Dan kijken we ook hoe het verder moet met Plaats Melkema…’