Selecteer een pagina

Kroonluchters Martinikerk Groningen

Vrouger. Vroeger werd de Martinikerk Groningen opgeluisterd door kroonluchters, want zo werden kerken verlicht. Dit is te zien op een foto uit 1908 van het interieur van de Martinikerk. Op foto’s na 1908 zijn de kronen echter verdwenen om nog onduidelijke reden. Lang is er de wens geweest om kroonluchters terug te halen naar de kerk. Door een gulle schenking is deze wens voor nieuwe kroonluchters in vervulling gegaan. De kroonluchters Martinikerk Groningen hangen.

Kroonluchter Martinikerk van planvorming tot voorbereiding

Vanaf het eerste moment is OVT Architecten betrokken geweest bij het realiseren van de kroonluchters Martinikerk. Met de gemaakte kroonluchter keuze is een omgevingsvergunning gemaakt om alle vier in het schip op te hangen. Na veelvuldig overleg is de meest westelijke luchter uiteindelijk naar het koor verplaatst om het hemelgat te kunnen blijven gebruiken zonder kan op schade. Na het aanpassen van de looppaden over de gewelven, het verleggen en aanbrengen van elektra en het boren van de gaten in de gewelven is de hijsconstructie aangebracht.

Installatie kroonluchters Martinikerk Groningen

Met alle voorbereidingen gereed konden de kroonluchters geplaatst worden. In iets meer dan een dag werden alle kroonluchters opgehangen aan stangen met daaraan messing eikels. Het aanzetten van de LED verlichting van de eerste kroonluchter was een magisch moment. Op 4 september zijn de kronenluchters officieel en feestelijk overgedragen aan de Martinikerk.

Projectgevens

Plaats

Groningen

Opdrachtgever

Stichting Martinikerk Groningen

Start Bouw

18 augustus 2019

Diensten

Brink & van Keulen

De kroonluchters zijn gegoten door Brink & Van Keulen uit Amsterdam. In het onderstaande filmpje is te zien hoe dit in zijn werk gaat.