Selecteer een pagina

Restauratie Pelstergasthuis

Het Pelstergasthuis, ook wel het Heiligen Geest Gasthuis, is gelegen aan de Pelsterstraat midden in het centrum van Groningen. Vanaf buiten is het niet direct zichtbaar, maar waarschijnlijk is dit een van de en wellicht wel het oudste gasthuis van Nederland, want het bestaat onderhand al meer dan 750 jaar bestaat. De functie van gasthuis heeft het echter allang niet meer, want tegenwoordig zijn er woningen gevestigd rondom de binnenplaatsen. De kerk heeft wel zijn oorspronkelijke functie behouden. Voor 2019 stond er SIM onderhoud gepland voor de woningen en kerk. Daarnaast moest er aardbevingsschade hersteld en aanvullende onderhoud uitgevoerd worden. Gezamenlijk gecombineerd als project restauratie Pelstergasthuis 2019.

SIM onderhoud kerk en woningen voor de restauratie Pelstergasthuis

Voor de kerk die bij het gasthuis hoort is er de gehele SIM subsidie voorbereid en aangevraagd. Daarnaast is voor de restauratie van de kerk de prijsvorming in het voortraject en de bouwbegeleiding tijdens de uitvoering gedaan. De SIM aanvraag voor de woningen is door de Momunmentenwacht Groningen gedaan, waarna het toezicht en de directie voor rekening van OVT Architecten was.

Kerk
Voor de SIM van de kerk is er metsel- en stucwerk hersteld. Het laatste is door een restauratie stucadoor uitgevoerd, waarbij de originele blokken, inclusief belijning, in de oude staat zijn aangebracht. Na dit herstel is het schilderwerk gerestaureerd op basis van kleurenonderzoek dat gedaan is op stucwerk dat van wanden afkwam en voorzien was van vele lagen verf. De Grote Zaal is zo in zijn oude glorie hersteld en kan de komende jaren weer gebruikt worden voor activiteiten.

SIM Woningen
Voor de SIM werkzaamheden van de woningen is het toezicht en directievoering gedaan tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Het belangrijkste van deze werkzaamheden was de dakvlak renovatie van twee delen.

Herstel bevingsschade en aanvullend onderhoud

Naast de SIM delen voor de woningen en kerk, is er ook bevingsschade hersteld en aanvullend onderhoud gepleegd. De aardbevingsschade is onder meer hersteld in de gevels aan de Pelsterstraat. Na het wegkappen van het stucwerk is het metselwerk hersteld en zijn de stucwerkblokken weer op de gevel aangebracht. Daarnaast zijn de algemene ruimte, zoals de voogdenkamer, hersteld. Hiervoor is, net als voor de grote zaal, een kleur voorstel gedaan. Voor de woningen is vooral het metselwerk en bijbehorende stucwerk hersteld. Van ongeveer 25 woningen is de bevingsschade hersteld.

Aanvullend zijn er stucwerkplafonds gerestaureerd door een restauratie stucadoor. Lijstwerk en decoraties zijn hierbij in hun oude glorie hersteld.